söndag 29 april 2012

Läromedel anno 2012

Joachim Thornströms populära föreläsning torsdag morgon handlade om hur läromedel kan se ut anno 2012.

Erika Olssons sammanfattning av föreläsningen är väldigt bra så vi får låna den.

iBook Author/ Läromedel anno 2012



Joachim Thornströms dragning på SETT om Läromedel anno 2012 väckte ett stort intresse hos mig och det blev flera "aaha-upplevelser" ...


Joachim tryckte på beröringspunkter flera gånger då han påminde oss (i Sollentuna) om Björklunds uttalanden och hur Sollentuna Kommun provocerade skolministern genom att säga att böcker tillhör forntiden.
 Joachim menade på att han inte tror att det fanns böcker på forntiden... och det verkade som flera åhörare höll med när både applåder och jubelrop hördes i föreläsningssalen.

Att skriva sig till läsning är som bekant ett hett ämne nu så Joachims presentation av sin titel ”att rista sig till läsning” med bilder på exempelvis runstenar från Sollentuna och andra forntidsverktyg genomlystes i hela hans dragning som i grunden baserades på iBook Author.


Joachim bjöd på en lärorik och rolig presentation. Vi fick en bra redovisning på hur man med olika medier kan integrera med olika widgets som i sin tur leder till en läroprocess åtminstone för våra yngre barn. Så istället för att ”hålla i en bok” när man läser kan man sitta med iPad och läsa böcker, dessutom sina egna!

Att göra egna e-böcker tillsammans med barnen som sedan ligger på nätet är en lärorik och framförallt rolig process för dem. Att de kan se sin egen bok i ”bokhyllan” och kunna ta hem den och läsa den med iPad väcker deras intresse för böcker och som i sin tur bidrar till bland annat språkutveckling men även att barnen får möta den nya tekniken och dess verktyg i förskolan.

Tittar vi på bredden av iBook Author så ger den så mycket mer.  Nu kan vem som helst göra egna fantastiska böcker i dess olika kategorier. 

Min första upplevelse är att det är lätt att använda sig av, flera mallar finns med olika layouter. Bara att "styla till" och sedan dra och släppa in de texter och bilder man vill ska vara med. Man kan när som helst förhandsgranska sin egna bok med iPad och när man vill kan man när som helst skicka boken som man gjort till iBookstore och lika snabbt som man skicka iväg den är man sedan en publicerad författare med copyrights.

Efter en sådan föreläsning får man många idéer och kreativa tankar om läromedel.
Nu gäller det bara att ta tag i dem och utveckla lärandet och läroböckerna tillsammans med eleverna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar